כלכלת ההתנהגות:
שינוי הפרדיגמה בהבנת ההחלטות הכלכליותכלכלת ההתנהגות היא תחום מחקר שהתפתח בתחילת המאה ה-21, המשלב תובנות מתחומים כמו פסיכולוגיה, סוציולוגיה וכלכלה.
מטרתו העיקרית של תחום זה היא לחקור כיצד קוגניציה אנושית, רגשות וגישות חברתיות משפיעות על התנהגויות כלכליות אינדיבידואליות וקולקטיביות.
בהשוואה לכלכלה הקלאסית הניאו-קלאסית, שמדגישה רציונליות ואינדיבידואליזם, כלכלת ההתנהגות מכירה בכך שהעיוותים הקוגניטיביים, המוטיבציות הרגשיות וההשפעות החברתיות יכולות להוביל לסטיות מההתנהגות הכלכלית "הרציונלית".
דוגמה מרכזית לסטיית התנהגות כלכלית היא "אפקט העדר".
אפקט זה מתרחש כאשר אנשים נוטים להיכנע ללחץ קבוצתי ולעקוב אחר פעולותיהם של אחרים, גם אם מדובר בהחלטות בלתי רציונליות או שגויות כלכלית.
הבנת כלכלת ההתנהגות רלוונטית במגוון רחב של תחומים כלכליים, כגון:
פיננסים:
השקעות אימפולסיביות, ביצועי יתר ומכירת יתר שוק העבודה:
אפליה, משא ומתן ופריון בריאות:
בחירות בריאותיות, רכישת ביטוח והתנהגות המעשנת עיצוב מדיניות:
עיצוב חוקים ותמריצים שמקדמים התנהגויות כלכליות חיוביותעל ידי התחשבות בגורמים הפסיכולוגיים והחברתיים המשפיעים על קבלת החלטות כלכליות, כלכלת ההתנהגות מספקת הבנה מעמיקה יותר של התנהגות השוק ומאפשרת לעצב מדיניות כלכלית יעילה יותר.
מכיוון שכלכלת ההתנהגות נמצאת עדיין בתהליך התפתחות, יש צורך במחקר נוסף ובהבנה טובה יותר של האינטראקציות המורכבות בין גורמים קוגניטיביים, רגשיים וחברתיים בהתנהגות הכלכלית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *